BLOG: dan ga ik het zelf maar uitproberen…

Ja, ik volg weer eens een opleiding en in de opleiding hoor ik dan dingen waarvan ik denk: zou dat echt werken? En voordat ik het op een cliënt ga uitproberen, doe ik dat eerst op mezelf. Weet ik in elk geval wat er gebeurd.

Zo hoor ik in deze opleiding weer eens over voeding en dan met name het intermitting fasting. Dat houd in dat je een maaltijd overslaat, 24 uur niet eet of aan watervasten gaat doen. Dat 24 uur en watervasten zal ik echt niet aanraden of zelfs maar zelf uitproberen, maar dat van die maaltijd… ja, dat leek me wel te doen.

Nu is het zo dat ik een probleem heb met mijn metabolisme, of zoals een cliënt het zo lekker kon omschrijven, je houd genoeg vast. Ja, ik ben schildklierpatiënt en ik kan niet zomaar alles doen. Dus bedacht ik vanmorgen dat ik eigenlijk geen trek had en aangezien ik dan toch geen behoefte aan een ontbijt had, sloeg ik dat gewoon over.

Dat blijkt een heel slecht idee te zijn. Mijn bloedsuikerspiegel is niet zo stabiel en ik heb een hoofdpijn! Maar ach, het leereffect is wel bereikt. Ik kan dat dus niet doen.

Maar dat betekent niet dat het niet goed is voor een ander. Of zoals mijn docent heel regelmatig mijn medecursisten probeert uit te leggen: niet iedereen is hetzelfde en reageert niet hetzelfde.
Er is geen pil voor iedereen, er is geen methode voor iedereen! Het mag dan wel mode zijn, maar net als met kleding, ik denk dat niet iedereen een bloemetjesjurk kan dragen, niet iedereen kan hetzelfde middel of methode verdragen.

Maar goed, ik ben wel iemand die het gaat uitproberen. Want ik wil wel weten wat er gebeurd zodat ik het kan uitleggen! Ook al moet ik dat dan aan de lijve ondervinden en is dat niet leuk.

En dan het bespreken met mijn vader die heel droog uitbrengt: had ik je ook wel kunnen vertellen. Neem je even wat extra mineralen in? Voor het geval je dat niet wist, het helpt tegen hoofdpijn. Dat doen we dan maar.